Wil je weten wie er wint? Dit jaar kan jij deze bijzonder middag meemaken!

 

 

 

Basilisk Healing Agent (hulpstof voor beton) - Green Basilisk

De healing agent van de Delftse start-up Basilisk krijgen betonmortels zelfhelende eigenschappen. Daarbij scheiden bacteriën, zodra die in aanraking komen met vocht, als gevolg van scheurvorming, een soort kalksteen af. Dat dicht de scheuren en gaat de vochtindringing tegen. Samen met TU Delft en verschillende ingenieursbureaus is deze technologie in 2020 doorontwikkeld waardoor de hulpstof nu de mogelijkheid biedt fors te reduceren in krimpwapening. Wanneer er wordt gerekend aan waterdichte betonconstructies, wordt de maximale toelaatbare scheurwijdte niet bepaald door de milieuklasse-eisen maar door waterdichtheidseisen. De beperking van scheurwijdte wordt normaliter bereikt door het toepassen van krimpwapening. Met het toevoegen van Basilisk Healing Agent aan het betonmengsel wordt echter al voldaan aan de waterdichtheidseisen, waardoor er tot wel 60% minder krimpwapening kan worden ingezet en de footprint van de betonconstructie ook een stuk gunstiger uitvalt.

 

 

e-CO2tainer- Mobilis| TBI

Een mobiele mini energiecentrale voor op de bouwplaats. Een container waarin diverse energiebronnen (zon, wind, netaansluiting, generator op 100% biobrandstof) samenwerken om energie op te wekken, op te slaan en efficiënt weer te leveren. De energie is bestemd voor de bouwplaats inclusief het elektrisch materieel en elektrische personenauto’s. De uitstoot van CO2 en stikstof is namelijk niet alleen een nationaal, maar een wereldwijd probleem; de opmars van elektrisch materieel en machines op de bouwplaats is daardoor niet meer te stuiten. De huidige netinfrastructuur is daar niet op voorbereid en kan niet overweg met de voortdurend wisselende energiebehoeftes en het schommelende aanbod. Er bestaan al compacte producten die uit meerdere bronnen duurzame energie beschikbaar stellen voor de bouwplaats. Zij kunnen echter maar één bron tegelijk benutten. De e-CO2tainer van TBI-dochter Mobilis kan dankzij slimme hard- en software continu schakelen tussen al die verschillende bronnen en zo voortdurend de meest efficiënte oplossing bieden met een minimale uitstoot.

 

 

Gevelreinigingsrobot - KITE Robotics

Het reinigen van hoge gebouwen is gevaarlijk met de huidige methoden van glasbewassing; mensen hangen in weer en wind in bakjes of aan abseiltouwen. Dat maakt het ook nog eens duur. De KITE robot kan zich, gespannen tussen aramide kabels, grotendeels autonoom langs gebouwen bewegen en glas en andere geveldelen reinigen.  Daarmee geeft de robot architecten meer ontwerpvrijheid en biedt de robot geen inbreuk op de esthetiek op. Zodra hij niet in gebruik is, kan de robot gemakkelijk opgeborgen worden. Er zijn geen kranen nodig op het dak (en dus ook geen zware onderconstructie daarvoor) of loopbruggen boven atria en andere grote glaspartijen. Inzet van de robot levert zelfs BREEAM-credits op. Er kan veel vaker worden gereinigd en bijna onder alle weersomstandigheden, terwijl de kosten tot wel 80% lager uitvallen vergeleken bij handmatig reinigen.

IIBO prefabwoning - IIBO

De IIBO prefabwoning is gemaakt in de intelligente hagelnieuwe innovatieve robotstraat in Heerenveen. Het volledig gerobotiseerde productieproces kan twee volledige woningen per dag produceren, inclusief steenstrips en kozijnen. Een IIBO woning heeft een houten draagstructuur, is flexibel en kan in verschillende beukmaten en lengtes gemaakt worden. De etages zijn stapelbaar als legoblokken. De standaard IIBO woning voldoet al aan het bouwbesluit; hierdoor past het systeem binnen elk welstandsplan. De gevelafwerking kan daardoor met diverse materialen gecombineerd worden: steenstrips in verschillende verbanden, hout, plaatmateriaal of sedum. De bouwmaterialen zijn waar mogelijk allemaal circulair en biobased. De elementen zijn geïsoleerd met geupcycled cellulose, vervaardigd uit lokaal verkregen papierafval. Een IIBO woning wordt op de dag van transport van de elementen, wind- en waterdicht gemonteerd op de bouwlocatie.