Wil je weten wie er wint? Dit jaar kan jij deze bijzonder middag meemaken!

 

 

 

Gerben Hofmeijer - Adviseur Innovatiegericht aanbesteden en contracteren /trekker team Duurzaam Bouwen bij AT Osborne

Als kind kon hij op een nacht niet slapen omdat hij op het Jeugdjournaal een onrustbarend verhaal over de ijsberen hoorde. In het donker zocht hij zijn moeder op. “Wat gaat er met de ijsberen gebeuren?” vroeg hij. Nog steeds kan Gerben Hofmeijer, adviseur innovatiegericht aanbesteden bij AT Osborne soms de slaap niet vatten. Zijn missie: extreem innovatieve, duurzame projecten op gang helpen.

Dat doet hij onder andere voor de Provincie Noord-Holland (duurzame oevers), Rijksvastgoedbedrijf (slimme gebouwen) en ABN AMRO (Paris proof kantoren). "Het duurzame beleid is er vaak wel bij opdrachtgevers, de kunst is echter om dat goed handen en voeten te geven. Zodat je niet belandt in het gedoe met contracten waarbij het draait om geld en meerwerk, maar dat opdrachtgevers en bouwpartijen in onderling vertrouwen de beste oplossingen bedenken en uitvoeren. Liefst met langjarige contracten." 

Hofmeijer geeft gastcolleges innovatiegericht aanbesteden aan de TU Delft en geeft workshops, lezingen en schrijft voor vakbladen.

 

 

Jan-Willem van Engen - Eigenaar/ directeur Bouwbedrijf van Engen

Totdat hij met hout in aanraking kwam, pakte Jan-Willem van Engen met zijn bouwbedrijf zo’n beetje alles wat hij pakken kon. Maar de laatste jaren doet hij alleen maar projecten met hout. Vanuit idealisme, maar ook omdat het volgens hem kwalitatief betere bouwwerken oplevert. Inmiddels heeft een “houten hart” en noemt zichzelf een moderne, ecologische houtbouwer. Met alle soorten hout kan hij overweg, van hsb en clt tot massief hout. Met lef en passie probeert hij de beste bouwer te worden met zijn bedrijf uit Kockengen dat 28 mensen in dienst heeft waarvan 21 timmermannen.

Energieneutraal en zonder stikstofemissie (het bedrijf heeft een elektrische kraan) bouwt het bedrijf woningen en bedrijfsgebouwen. De media zoeken hem steeds vaker op als boegbeeld van de houtbouwers. Is Jan-Willem van Engen een aanjager voor bouwen met hout in Nederland? Die rol is even wennen voor de bescheiden ondernemer, maar hij trekt die schoen graag aan.

 

Marijn Bruurs - Constructeur, Consultant Digital Contrsuction Witteveen + Bos

Wat Marijn Bruurs betreft mag er over niet al te lange tijd een bouwmuseum komen. Daarin zien we budels, steigers en andere ouderwetse hulpmiddelen. "Over een tijdje bouwen we met robots en allesprinters, waar niet alleen beton hoeft uit te komen."

Bruurs, die constructeur is en consultant digital construction, vindt dat het allemaal wel wat slimmer en sneller kan in de bouw. "We moeten de komende decennia immers 30 procent meer huizen bouwen met 30 procent minder mensen."

Dat het slimmer en sneller kan, bewees hij al door trap uit voor een station in 3 manuren te printen, terwijl voor een normale trap 48 uur nodig is. "Als we de snelheid op dezelfde manier verhogen in de woningbouw, is het woningtekort in drie maanden opgelost", zegt hij uitdagend.

Met Witteveen + Bos printte hij ook een parametrisch ontworpen fietsbrug en werkt hij mee aan de 3D-geprinte huizen in Eindhoven. Bruurs houdt van prikkelen en vervelende vragen stellen. "Dat is nodig om de bouw echt te veranderen."